FREQUENTLY-ASKED QUESTIONS

Is it permissible to use readings other than those in The Order of Celebrating Matrimony?
Whether celebrated within or outside Mass, the Readings must always be taken from Scripture.
On those days when the Ritual Mass is celebrated, the Scripture readings are to be selected from
the OCM. Likewise, when Marriage is celebrated without Mass, the readings are to be selected
from the OCM.

The instruction for the readings notes that at least one reading that “explicitly speaks of
marriage” must be selected. What does that mean?

In the rite itself (no. 56), one set of readings is given. In Chapter 4 of OCM, all assigned readings
are listed and those which explicitly speak of marriage are indicted with an asterisk.

What prayers and readings are to be used for a wedding on a Solemnity?

On solemnities, the Scripture readings and prayers are those of the solemnity, not of the Ritual
Mass. These are days of special and universal celebration in the life of the whole Church.
“Nevertheless...when the Ritual Mass “For the Celebration of Marriage” is not said, one of the
readings may be taken from the texts provided for the celebration of Marriage [nos. 144-187]"
(OCM 34).

May a non-Catholic proclaim the Readings?

Normally, “during a Eucharistic celebration in the Catholic Church” the readings are to be
proclaimed by a Catholic (Directory for the Application of Principles and Norms on Ecumenism,
June 8, 1993, para. 133). There is an allowance in this document that says that “on exceptional
occasions and for a just cause, the Bishop of the diocese may permit a member of another church
or ecclesial community to take on the task of reader.” But note that only the diocesan Bishop
may allow this exception. If the Marriage takes place outside of without Mass (Rite II or III), a
non-Catholic is permitted to serve as reader.

May couples write their own vows?

The OCM offers two forms of Consent (vows) and two methods for saying them. No other forms
for the Consent are permitted.

Does a wedding on a Saturday night fulfill a Catholic’s Sunday obligation?

Canon 1248.1 of the Code of Canon Law states: “The precept of participating in the Mass is
satisfied by assistance at a Mass which is celebrated anywhere in a Catholic rite either on the
holy day or on the evening of the preceding day.” Therefore, if a wedding Mass is celebrated

after the time allowed in a diocese for anticipated Masses of Sunday, one’s Sunday obligation is
fulfilled.

Must the Celebration of Matrimony take place in the church building?

Canon 1118.1: “A marriage between Catholics or between a Catholic party and a non-Catholic
baptized party is to be celebrated in a parish church. It can be celebrated in another church or
oratory with the permission of the local Ordinary or pastor.” The permission of the local Bishop
is required for the wedding liturgy to take place in a suitable place outside of a Catholic church.
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May the father of the bride accompany her down the aisle?

The OCM says, “The procession to the altar then takes place in the customary manner” (46).
Among the rich variety of customary forms experienced at wedding in this country, the option of
a procession with a cross, servers, presider, bridesmaids and groomsmen, and groom and bride
[perhaps accompanied by their parents] , would be commendable and should be encouraged.

When the bride and groom are accompanied by their parents, it provides a visual presentation of
the Biblical view of both the bride and the groom “leaving father and mother and clinging to one
another” (Gen 2:24; Mt 19:5; Eph 5:31) as the two become one in the covenantal relationship of
the Sacrament of Matrimony. Although there may be pastoral circumstances that prevent one or
both parents from accompanying their son or daughter down the aisle, this model offers a new
perspective from the father accompanying his daughter as the one who “gives the bride away to
her intended spouse.” But yes, a father of the bride may accompany his daughter down the aisle.

Can a Deacon officiate (serve as the official Church witness) at the celebration of
Matrimony when the Marriage is celebrated within Mass?

The role of the Deacon at Mass is to assist the Priest, who is the presider at the liturgy. The
Deacon, at Mass, does have specific responsibilities: to announce the invocations of the
Penitential Act (though this is omitted at a Nuptial Mass), to proclaim the Gospel and the
intentions of the Universal Prayer, to invite all to share the Sign of Peace and to send forth the
assembly in the dismissal. Therefore, it is not appropriate that a Deacon would act as the official
witness for the Church at the celebration of Matrimony within Mass.

If his Bishop has given him faculties to preside at weddings, a Deacon may preside at the entire
“Order of Celebrating Matrimony without Mass” and at the “Order for Celebrating Matrimony
between a Catholic and a Catechumen or Non-Christian,” acting as the official witness for the
Church.

May recorded music be used at the wedding liturgy?

The role of liturgical musicians is ministerial in nature and cannot be replaced by electronic
music. Likewise, “recorded music lacks the authenticity provided by a living liturgical assembly
gathered for the Sacred Liturgy” (Sing to the Lord: Music in Divine Worship, 93).

Is a cantor required for the wedding liturgy?

The cantor serves an extremely important role in enabling all in the assembly to unite mind and
heart in sung prayer and praise on this most special day. Many musical elements in the Wedding
liturgy are dialogical, between the cantor and the rest of the assembly. Sing to the Lord states
that if a singer is not trained to be a psalmist or cantor, “another singer should be secured for this
liturgically important role” (SL, 221).
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